Druhý februárový týždeň je venovaný oslave manželstva. Inštitúcii, ktorá je pre mnohých cennou hodnotou, chcú do nej prirodzene vstúpiť a naopak pre iných stratila na význame. V poradni dostávam často otázky: „Existujú páry, ktoré vydržia spolu viac ako 20 rokov? Je vôbec možné, vydržať tak dlho spolu? Ako sa to robí?“. Osobne poznám niekoľko takých manželských párov, ktoré žijú spolu šťastne niekoľko desiatok rokov. Zaujímalo ma však ako to funguje aspoň v jednom z nich a tak som sa na to jedného z nich opýtala. Dagmar a Janko – manželský pár, ktorý poznám viac ako dve desaťročia, mi porozprávali o ich 39 ročnej manželskej etude. Ako znie? Čítajte bez príkras a bez cenzúry – príbeh zo života.

Postihli aj vás povestné ružové okuliare, ktoré často nosíme v období zamilovanosti?

Ona: Ružové okuliare ma vôbec nepostihli. Bola som od manžela o pár rokov mladšia a obdivovala som ho. Je totiž veľmi praktický, racionálny, zdalo sa mi, že o všetkom vedel správne rozhodnúť a zariadiť všetko dôležité, takže som si ho od samého začiatku vážila. Bol pre mňa „istotou“, ale nie v zmysle vypočítavosti.

On: Bol som realistický hneď od začiatku. Žiadne ružové okuliare. Mám takú povahu, veľmi racionálnu. Samozrejme bola pritom chémia, bez toho nemôže fungovať žiaden vzťah. A bolo jej dosť. Na tom sa nezmenilo nič doteraz. Práve naopak.

Osobne si myslím, že väčšina manželských párov, ktoré zostali spolu viac ako 25 rokov, by súhlasili so mnou, že manželstvo je škola sebapoznania a pokory. Manželstvo predstavuje neustálu požiadavku na rast a premenu. Čo ste sa vo vzťahu naučili jeden od druhého, čím vám bol partner inšpiráciou?

Ona: Keď sa po 39 rokoch manželstva obzriem späť, uvedomujem si, že celý ten dlhý čas bol pre mňa časom učenia – ako správne reagovať, čo môžem očakávať od partnera, ako by som sa mala správať ja a pod. Teraz si myslím, že sme sa dostali do štádia, keď vieme vopred, čo ten druhý povie, čo urobí alebo ako sa zachová. Často sa nám stáva, že myslíme na tú istú vec a niekto z nás to povie nahlas.
V čom mi bol môj manžel inšpiráciou? Snažila som sa od neho priučiť jeho rozvážnosti, pokoju pri rozhodovaní, zásadovosti, čo sú všetko vlastnosti, ktoré uňho obdivujem. Neviem, do akej miery sa mi to podarilo, ale keďže som typická žena, emocionálne založená, často reagujem rýchlejšie, ako treba a zabúdam sa predtým nadýchnuť alebo napočítať aspoň do troch. Na druhej strane som si osvojila niektoré zásady, ktoré platia pre celú našu rodinu a vytvárajú dobré zázemie pre nás aj pre naše deti.


On: Moja žena je dobrá a láskavá. Každému sa snaží vychádzať v ústrety. Rád by som povedal, že som sa toto od nej naučil, ale asi by to nebola celkom pravda. Uvedomujem si, že som príliš silná osobnosť poznamenaná manažérskou prácou, ktorú som vykonával po celý život. Teraz sa už snažím oveľa viac vnímať potreby druhých. Možno toto je práve to, čo som sa pri mojej žene naučil.

Príchodom detí sa opäť situácia manželského páru mení a niekedy radikálne. Deti si žiadajú veľa lásky, pozornosti, energie, starostlivosti, ktorú zrazu treba „odoprieť“ tomu druhému. Už nie sme len manželmi ale i rodičmi. Čo sa zmenilo vo vašom vzťahu príchodom detí?

Ona: Vytvorili sme rodinu založenú na dnes už trochu zastaralých hodnotách ako je napríklad rozdelenie práce na mužskú a ženskú, a to nám zostalo doteraz, pretože na začiatku sa veci nejako nastavia a neskôr sa už nedajú zásadne zmeniť. Išli sme v zabehnutých koľajach. Vychádzalo to aj z toho, že môj manžel pracoval v poľnohospodárstve, kde trávil veľmi veľa času a po večeroch alebo vo voľnom čase „majstroval“ v garáži, kde všeličo opravoval, vyrábal a pod. Výchova detí bola teda hlavne na mojich pleciach. Dodnes sa zasmejeme, keď si spomíname, že som na manžela volala v situáciách, keď som si nevedela rady s výchovnými problémami, on prišiel, urobil poriadok a ja som ho potom brzdila, aby už skončil. Deti pre nás znamenali a znamenajú veľmi veľa, sú naplnením nášho vzťahu a s príchodom vnúčat to pokračuje. Aj keď s nami nebývajú, často sa stretávame, voláme si, riešime vzájomne problémy, hovoríme si o tom, čo sa nám podarilo.

On: Na deti som sa veľmi tešil, chlapci prišli jeden po druhom v krátkom čase. Nemyslím, že by to na našom vzťahu niečo zmenilo, ale bol som veľmi šťastný. Neviem si ani predstaviť, že by sme ich nemali. Samozrejme od ich narodenia sa zmenila téma našich rozhovorov. Všetko sa krútilo okolo nich a to platí doteraz. Všetko s nimi prežívame, trápime sa s nimi, ak majú problémy a tešíme, keď sa im darí.

Máte dvoch dospelých synov, ktorí sú v podstate začiatočníkmi v manželskom svete. Čo by ste odkázali mladým začínajúcim manželský párom, že je dôležité vo vzťahu. Aký je váš recept na úspešné manželstvo?

Ona: Som smutná, keď vidím okolo seba veľa mladých párov, ktorí vydržia spolu len po prvý vážnejší problém a potom sa rozchádzajú. Nie sú ochotní odpúšťať, pomáhať si, prispôsobiť sa a prekonávať ťažkosti, ktoré život prichádza. Spoločný život predsa nie je len prechádzka ružovou záhradou. No a môj recept na úspešné manželstvo? Ak vychádzam z vlastných skúseností, tak je to ochota vychádzať si v ústrety, navzájom sa podporovať, pomáhať si, oceňovať sa – pochvalu má každý rád, odpúšťať si – každý má právo na omyly. Napokon toto všetko a ešte mnohé iné veci sa píšu do svadobných blahoprianí. Berie sa to ako klišé, ale je to pravda. Nikto iný ešte nič lepšie nevymyslel. Len to treba doviesť do reality. Humor je úžasnou vecou aj pre manželstvo. Odľahčuje napätie a vytvára pohodu a dobrú atmosféru. No a úplne najdôležitejšie pre dobré manželstvo je o všetkom hovoriť, hovoriť a hovoriť. Nedusiť v sebe problémy ale porozprávať sa o nich, povedať si svoj názor a snažiť sa pochopiť názor toho druhého.

On: Keď som vstupoval do manželstva, povedal som si, že sa nikdy neobzriem po inej žene a budem sa snažiť, aby bolo naše manželstvo dobré. To som aj dodržal. Uvedomujem si, že oheň v rodinnom krbe udržiavala moja žena. Ja som doňho zabezpečoval drevo.

Ďakujeme manželom Dagmar a Jankovi za úprimné odpovede na naše otázky, ktoré veríme že budú pre nás všetkých užitočné i do našich vzťahov. Ak vás rozhovor zaujal, v nasledujúcich dňoch sa môžete tešiť na jeho pokračovanie.

Medzitým v súvislosti s prebiehajúcim Národným týždňom manželstva môžete posilniť i váš vzťah prostredníctvom rôznych aktivít, ktoré sú pre vás po celom Slovensku pripravené. Nezabudli sme na vás ani my, a tak sme vytvorili interaktívnu partnerskú hru DUET. Príďte si dať rande do niektorej z 18 kaviarní po celom Slovensku, zabavte sa a navzájom sa viac spoznajte. Viac o hre DUET sa dočítate na našom webe.

Autorka: Zuzana Árvayová

Autorka: Zuzana Árvayová

Pôsobí ako lektorka v oblasti vzdelavania dospelých, ktorej ležia na srdci dobré vzťahy v partnerstvách i rodinách.

Kontaktujte nás!

Zavolajte na +421 911 913 824, napíšte nám na info@ctar.sk alebo vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

10 + 6 =