Pred pár dňami sme pri príležitosti Národného týždňa manželstva na našom blogu uverejnili prvú časť rozhovoru s manželmi Dagmar a Jankom, ktorí sú spolu už takmer 40 rokov. Dnes v rozhovore pokračujeme! Poradili nám čo robiť, aby vo vzťahu nechýbala iskra a zamilovanosť.

Zmysluplný život si budujeme prostredníctvom skutkov. Život nie sú len veľké gestá, ktoré často muži preukazujú ženám. Život sa skladá z maličkostí, ktoré v ňom môžu zohrať najvýznamnejšiu rolu. Čo ste urobili pre toho druhého, čo také „veľké“ – nezabudnuteľné?

Ona: Nespomínam si na nejaké konkrétne veľké veci. Vždy som cítila od môjho muža podporu vo všetkom, na každom kroku. Čo si na ňom veľmi vážim je, že veci pomenúva pravým menom bez príkras. Niekedy som to možno pociťovala ako trochu tvrdé, ale užitočné. Aspoň sa mi otvorili oči a nerobila som si ilúzie. Jeho lásku pociťujem na každom kroku, v každom geste, láskavom pohľade, dotyku a možno sa to bude zdať idealistické, ale sem-tam si to aj povieme.

On: Vážim si, že sa moja žena vzorne starala o rodinu. Robila všetky domáce práce, vytvárala dobrú atmosféru, aby sme boli všetci spokojní. Ja som jej pomáhal len málo, veľa času som trávil v zamestnaní. Ona to všetko zvládala.

V časoch najväčšej zamilovanosti nepremýšľame nad tým, že láska, pohoda, šťastie sa naozaj nedajú kúpiť v obchode. Sú ohrozené, ak im nevenujeme pozornosť. Ani v najlepšom manželstve slnko nesvieti každý deň. Čo vám funguje, keď to medzi vami nefunguje? Čo pomáha, opäť sa zamilovať do toho druhého a zostať vo vzťahu?

Ona: Máme jednu dobrú pomôcku na riešenie problémov, ktorú môžem odporučiť aj druhým. Keď je jeden z nás nervózny alebo podráždený, prípadne má chuť sa pohádať, aby sa odreagoval, ten druhý sa snaží byť pokojný a kľudný a nereaguje na nezmyselné poznámky. Nám to pomáha. Tieto role dokážeme striedať, nemôže to byť vždy len na jednom z nás.

On: Ako v každej normálnej rodine, aj u nás sa občas zablýskalo. Niekedy aj zahrmelo. Ale nikdy to netrvalo dlho. Ak si moja žena myslela, že chybu som urobil ja, nemal som problém povedať prepáč a ona to prijala. Potom sme išli ďalej, akoby sa nič nestalo. Nikdy však nenastala taká situácia, aby som čo len uvažoval nad tým, aby náš vzťah skončil.

Na čo ste pyšní, hrdí, že ste spolu, ako manželia dokázali?

Ona: Pyšná som na to, že sme prežili spolu taký dlhý čas, že sme prekonali množstvo problémov, nebolo to vždy ľahké, ale všetko sme sa snažili riešiť spolu. Pyšná som aj na to, že sme vychovali dvoch synov, ktorí si založili svoje rodiny a zdá sa, že sú v nich šťastní. Iste si odniesli príklad aj z našej rodiny. Pyšná som aj na to, že sa vieme uspokojiť s tým, čo máme, že si vieme vychutnať a užiť každú spoločnú chvíľu, veď život je vlastne súčtom takýchto okamihov. Nemám veľmi rada slovo „pýcha“, asi by som ho radšej nahradila slovom šťastie. Som šťastná, že…. Som pyšná na náš vzťah, pretože veľa vydržal, prekonal všelijaké nástrahy a problémy a nikdy sme ani len nepomysleli, že by sme neboli spolu. Niekedy sa nás ľudia pýtajú, aký máme recept na to, že máme také dobré manželstvo a vtedy som najpyšnejšia.

On: Máme celkom obyčajnú rodinu, ale sme spokojní a šťastní. Mne to úplne stačí. Máme dvoch synov, ktorých sme dobre vychovali. Radi sa k nám vracajú, máme krásnu vnučku a rysuje sa nám ďalšia slečna. Na toto všetko som hrdý.

Aké výzvy sú ešte pre vami?

Ona: Predstavujem si, že výzvy sú hlavne pred mladými ľuďmi – čo všetko by chceli dokázať. My už môžeme skôr hodnotiť, čo sa nám podarilo a čo sme mohli urobiť lepšie. Veľmi by som si priala, aby sme si čas, ktorý nám ešte zostáva, užili v zdraví. Aby sme boli čo najviac spolu, tešili sa s našimi vnúčatkami, prípadne aby sme ešte niečo precestovali, čo sme nestihli. Chceli by sme sa venovať svojim koníčkom a záľubám, na ktoré sme popri zamestnaní nemali toľko času, ako by sme chceli, stretávať sa s priateľmi, zájsť do divadla alebo do kina alebo len tak sa poprechádzať po prírode. Uvidíme, čo všetko sa nám z toho podarí.

On: Teším sa, že moja žena ide v tomto roku na dôchodok a konečne budeme tráviť spolu viac času. Doteraz som bol zaneprázdnený náročným zamestnaním. Zo žartu som vždy hovorieval: čím menej času manželia spolu trávia, tým dlhšie spolu vydržia. Teraz by som to však rád obrátil. Vydržali sme spolu už 39 rokov a teraz by som chcel, aby sme boli spolu čo najviac. A kým mi ešte zdravie slúži, chcem sa venovať poľovníctvu – mojej veľkej vášni.

Srdečne ďakujeme za rozhovor a úprimne želáme ešte veľa spoločných chvíľ!

Ak chcete spoločné chvíle prežívať i vy, máme pre vás ešte stále prebiehajúcu ponuku v rámci Národného týždňa manželstva. V 18 kaviarňach po celom Slovensku máte možnosť prehĺbiť či posilniť váš vzťah formou hry DUET, ktorú sme pre vás vytvorili. Viac o hre DUET sa dočítate na našom webe.

Autorka: Zuzana Árvayová

Autorka: Zuzana Árvayová

Pôsobí ako lektorka v oblasti vzdelavania dospelých, ktorej ležia na srdci dobré vzťahy v partnerstvách i rodinách.

Kontaktujte nás!

Zavolajte na +421 911 913 824, napíšte nám na info@ctar.sk alebo vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

14 + 1 =