Mesiac marec sa nám mnohým spája s príchodom jari. A možno to tak zatiaľ vonku nevyzerá, no sú tu isté náznaky toho, že sa pomaly začína otepľovať, príroda opäť ožíva a dni sa nám začínajú predlžovať. Menej želaným efektom prichádzajúcej jari však je notoricky známa jarná únava, ktorú mnohí pociťujeme, aj keď zdanlivo máme pocit, že nemáme byť z čoho unavení.

Jarná únava nie je len o nedostatku spánku

Existuje množstvo článkov, ktoré jarnú únavu vysvetľujú ako dôsledok dlhotrvajúcej záťaže, nedostatku vitamínov a slnka v zimnom období. Náš organizmus sa akoby v zime vysilil a príchod jari vníma ako záťaž. K tomu všetkému sa pridajú časté virózy a prechladnutia z teplotných výkyvov, keďže pri prvom náznaku slnka zhodíme čiapky a hrubé kabáty a náš organizmus dostáva skutočne riadne zabrať. Neprospieva tomu ani zmena zimného času na letný, chýbajúca hodina spánku totiž tiež prispieva k celkovej vyčerpanosti. Jarná únava však nie je len fyzická. Mnohí ju pociťujeme ako nanič náladu a nechuť čokoľvek robiť. Najradšej by sme boli len doma v posteli. Miesto toho, aby sme si však naozaj oddýchli, sa hneváme sami na seba za svoju aktuálnu lenivosť. Príroda nás akoby volá k tomu, aby sme niečo robili aj my, no nám sa do toho nejako nechce. Treba začať sadiť v záhradke, treba umyť okná, pretriediť šaty v skriniach a ešte mnoho iného, čo zjavne TREBA. Veď nie nadarmo sa aj k upratovaniu pridáva prívlastok – jarné upratovanie. Tu prichádzajú na rad nekonečné výčitky, pocity zlyhania a neužitočnosti, že sme nespravili všetko, čo treba. No je to skutočne tak? Treba to všetko hneď teraz? Kto určuje, čo vlastne treba?

Čo pomáha?

Aby sme si pribúdajúce jarné lúče mohli naozaj vychutnať a cítiť sa dobre, prinášame vám pár užitočných tipov:

  • Naplánujte si čas na oddych
  • Aby ste sa vyhli výčitkám z toho, že nič nerobíte, zakomponujte oddych do svojho denného programu. Tento čas bude špeciálne vyhradený iba na leňošenie, či spánok a nebudete musieť trápiť svoje svedomie výčitkami. Čas, ktorý venujete oddychu sa vám rozhodne vráti.

  • Urobte si radosť
  • Doprajte si to, čo máte radi, robte činnosti, ktoré vás vedia nabiť energiou. Či už ide o stretnutie s priateľmi, čas na dobrú knihu, potešenie sa dobrým jedlom či kúpou niečoho, čo vám urobí radosť, robte toho ešte viac.

  • Stanovujte si ciele, ktoré sa dajú splniť
  • Nikto z nás nie je super hrdina, čiže nečakajte, že to, čo sa vám nepodarilo inokedy, zrazu zázrakom dokážete, len za to, že je jar a vy máte pocit, že treba byť aktívny. Nedá sa splniť všetko naraz, čiže zvážte svoje možnosti a schopnosti a podľa toho sa rozhodnite, do čoho sa oplatí pustiť.

  • Robte malé kroky
  • Malé a konkrétne kroky sú zaručenou cestou k vytúženému cieľu. Niet sa predsa kam ponáhľať, upratovanie i všetky úlohy, ktoré ste si na seba naložili, rozhodne počkajú a sami to poznáte, že keď sa niečo robí postupne, tak i výsledok stojí viac za to.

  • Vyjdite si na prechádzku
  • Prechádzka síce môže vyzerať ako strata času, lebo nespravíte nič užitočné zo svojho pomyselného zoznamu vecí, ktoré treba urobiť, no opak je pravdou. Pomôže vám zastaviť sa v tom všetkom ruchu, ktorým žijete. Získate priestor k rozmýšľaniu, prehodnoteniu svojich priorít, a k tomu všetkému ste na slnku a na čerstvom vzduchu, čiže to má blahodarný vplyv aj na vaše telo. Slnko priam vyháňa negatívne myslenie.

  • Choďte spať o hodinu skôr
  • Doprajte si toľko spánku, koľko vaše telo potrebuje. Zvlášť cez víkend, keď sa bude posúvať čas. Keď ste fyzicky oddýchnutí, môžete sa lepšie cítiť aj psychicky, máte viac energie a sily cez deň.

  • Sústreďte sa na to, čo sa vám podarilo
  • Je zrejmé, že s pozitívnym myslením ďalej zájdete. Miesto toho, aby ste sa týrali myšlienkami na to, čo sa vám nepodarilo a čo vás ešte čaká, skúste viac vidieť to, čo sa vám darí. Veď určite stojí za pochvalu už len to, že napriek jarnej únave ste vôbec dokázali prečítať tento článok 😉

 

Autorka: Jana Moravská

Autorka: Jana Moravská

Pôsobí ako pychologička a poradkyňa. Pracuje s klientmi predovšetkým formou poradenskej činnosti. Venuje sa detskému i dospelému klientovi. Teší ju byť súčasťou životných príbehov ľudí na ceste ku zmene a pomáhať im v ich napredovaní.

Kontaktujte nás!

Zavolajte na +421 911 913 824, napíšte nám na info@ctar.sk alebo vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

15 + 10 =