Naša psychologička Denisa Zlevská spoločne s pani redaktorkou Michaelou Žurekovou z redakcie SME žena pripravili zaujímavý článok. Dočítate sa v ňom ako treba pristupovať k neúspechu, kde je jeho slabosť i v čom tkvie jeho sila.

Z článku vyberáme:

K rastu a ľudskému rozvoju však patria aj zlomové životné momenty a kríza. Práve tie nás robia tým, kým sme, preto je dôležité vyťažiť z nich čo najviac. To, prečo sa ľudia boja, že sa im niečo nepodarí, tkvie podľa psychologičky Denisy Zlevskej v tom, že svoje zlyhania spájame s tým, akým sme človekom.

„Nerobím chyby, nezlyhávam – som dobrý človek. Urobím chybu – som zlý človek, niečo so mnou nie je v poriadku. Ak si vytvárame identitu a sebaobraz prevažne na základe toho, ako sa nám darí a akí sme úspešní, je dosť možné, že budeme pri situáciách neúspechu veľmi trpieť,“ vysvetľuje Zlevská.

Strach nám potom môže brániť riskovať či nabrať odvahu vykročiť vpred, získať úspech a tiež dosiahnuť osobnostný rast.

„V hre je totiž naša sebahodnota. Ak niekto nazerá na seba cez prehnané očakávania na svoju osobu, bude pravdepodobne utekať od situácií, ktoré signalizujú nejaké riziko,“ hovorí psychologička. Aj kráčať v zabehnutých koľajach bez reflexie toho, či nám to prináša želaný výsledok, však môže byť riziko.

Čítajte viac tu: Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Je psychologička a psychoterapeutka zaoberajúca sa medziľudskými vzťahmi a osobnostným rozvojom. Poskytuje poradenstvo pre je individuálnych klientov a páry. Venuje sa téme syndrómu vyhorenia. Spolupracuje v rámci projektu vyhorenie.sk formou odbornej pomoci. Založila a riadi Centrum pre tréning a rozvoj, ktorého cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.

Kontaktujte nás!

Zavolajte na +421 911 913 824, napíšte nám na info@ctar.sk alebo vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

2 + 8 =