Vkročili sme do Týždňa celoživotného učenia, ktorý si pripomíname naprieč celou Európou. Jeho cieľom je motivovať každého k aktívnej účasti na vzdelávaní bez ohľadu na vek či profesijné zameranie. Aj my sa chceme týmto blogom spojiť so všetkými, ktorým záleží na osobnostnom raste človeka a rozvoji jeho životných kompetencií.

Prirodzenosť učenia

Život znamená náš čas. Žiť znamená učiť sa. Začať so vzdelávaním alebo v ňom kontinuálne pokračovať znamená mať čas za spojenca. Je to presne tak, ako keď sme boli malí a začali sme sa učiť hneď, ako sme uzreli svetlo sveta. Spoznávali sme svet, tých najbližších okolo, rozoznávali farby a zvuky, cítili silu horiaceho plameňa, robili prvé kroky, učili sa rozprávať slová, odlíšiť mačku od psa… Obdobie, kedy bolo učenie akési automatické, samovoľné, prirodzené a tešilo nás i našich najbližších. Trénovať každý deň, robiť vytrvalo malé krôčiky od gauča po skriňu, či pevne držať plnú lyžicu polievky, znamenalo vidieť pokrok v maličkostiach. Učiť sa a neúnavne zdolávať prekážky prinášalo akúsi mocnú energiu ísť ďalej a mať chuť objavovať nové veci. Asi každému z nás sa pri tomto obraze zračí úsmev na perách. Čo sa však stalo, že učenie akoby časom získalo trpkú príchuť na jazyku?

Keď je učenie bolesťou

Často sa pýtame otázku, či žijeme dostatočne dlho na to, aby sme sa naučili „všetko“ potrebné pre život. Každý z nás chce žiť úspešný a šťastný život. Na to ale potrebuje neustále rásť a prispôsobovať sa novovzniknutým podmienkam. Niekedy to cítime ako vyčerpávajúce, až otravné či zaťažujúce. Akási kondícia, otvorenosť učiť sa v rýchlo meniacom sa svete nám chýba. A je to poznať. Chýba nám tá – kedysi prirodzená – schopnosť otvorene prijímať informácie a poučenia z každodenných životných lekcií. Domnievame sa, že sa stratila z viacerých dôvodov.

Zabijaci radosti z učenia

Jedným z nich je náš vnútorný pocit „vieme toho už dosť“, kvôli ktorému nás opustila hybná sila učenia sa – zvedavosť. Druhým je naša nedostatočná zacielenosť – fokus, ktorý spôsobuje stratenie sa v mori informácií. Ono spôsobuje pocit tekutých pieskov pod nohami, kvôli ktorým strácame stabilitu v tom kým sme a kam vlastne chceme smerovať. Tretím zabijakom radosti z učenia je porovnávanie sa s inými a nezdravý postoj k robeniu chýb, ktoré k napredovaniu bezpochyby patria.

Učiť sa celoživotne

Učíme sa celý život. To známe príslovie, ktoré počul a možno aj vyslovil každý z nás. Čo to však v realite znamená? Ako odpoveď i inšpiráciu ponúkame nasledujúci príbeh.

V jednej hore pracovali dvaja drevorubači. Stínali stromy. Mali mohutné, silné a tvrdé kmene. Obidvaja svoje sekery majstrovsky ovládali, ale každý mal svoj spôsob práce.

Prvý vytrvalo rúbal, úder za úderom a prestával, len aby sa nadýchol. Druhý si z času na čas oddýchol.

Pri západe slnka bol prvý drevorubač unavený a vysilený a so stromom bol hotový tak napoly. Druhý svoju prácu zvládol za ten deň dokončiť. Začínali naraz, obidva stromy boli rovnaké…

Prvý neveril svojim očiam: „Nechápem to. Ako sa ti to mohlo podariť, keď si každú hodinu odpočíval?“

Druhý sa usmial: „Všimol si si, že som sa každú hodinu zastavil. Ale nevidel si, že som to vždy využil, aby som si nabrúsil sekeru.“

Aj takto môže vyzerať náš príbeh ak si nevšimneme, že čas nabrúsiť pílu, teda čas učiť sa – práve nadišiel. Doprajme si čas na brúsenie píly a zjednodušme si život, aby v ňom zavládli pohoda a nadšenie. Iba námaha veru totiž nestačí. Držíme palce a snáď sa čoskoro na nejakom skvelom vzdelávaní spoločne stretneme.

Autorka: Zuzana Árvayová

Autorka: Zuzana Árvayová

Pôsobí ako lektorka v oblasti vzdelavania dospelých, ktorej ležia na srdci dobré vzťahy v partnerstvách i rodinách.
Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Je psychologička a psychoterapeutka zaoberajúca sa medziľudskými vzťahmi a osobnostným rozvojom. Poskytuje poradenstvo pre je individuálnych klientov a páry. Venuje sa téme syndrómu vyhorenia. Spolupracuje v rámci projektu vyhorenie.sk formou odbornej pomoci. Založila a riadi Centrum pre tréning a rozvoj, ktorého cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.

Kontaktujte nás!

Zavolajte na +421 911 913 824, napíšte nám na info@ctar.sk alebo vyplňte nasledovný formulár a my vás budeme kontaktovať.

3 + 8 =